Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Studio, Ubuntu Kylin ve Lubuntu kurulum kalıplarının indirme bağlantılarını içerir.
Nisan 2018 tarihinde yayınlanacak olan yeni LTS sürümünün ilk hazırlığı olan Ubuntu 17.10 yayınlandı. Geçtiğimiz aylarda üzerinde oldukça konuşulan GNOME Shell sürümüyle beraber kurulacak olan Ubuntu 17.10 yeni bir başlangıç yapıyor. Dağıtıma verilen isim de, Alfabenin ilk harfinden başladı. Artful Aardvark.
Canonical, Ubuntu 17.10 Artful Aardvark için indirme bağlantılarını hazır duruma getirdi.
Ubuntu tabanlı dağıtımlarda su ve sudo komutlarının kullanımı detaylarıyla açıklanmaktadır.
Bu yazıda, her Linux kullanıcısının kullanmayı bilmesi gerektiğini düşündüğüm nmap komutu örnekler ile ele alınmıştır.
Bu yazıda, komut satırında ikili (binary) dosyalarda arama yapmada kolaylık sağlayan 'strings' komutu ele alınmıştır.
Ubuntu 17.04 Zesty Zapus yayınlandı. Bu yazıda, yayınlanan sürümdeki yenilik ve değişiklikleri bulabilirsiniz.
Bu yazıda systemd yöneticisinin, systemctl komutunun başlangıç düzeyinde incelenmesinin bir bölümü bulunmaktadır.
Ubuntu'nun bir takım projelerini durdurma kararı üzerine ortaya çıkan yorum ve gelişmeler ile ilgili düşüncelerim.
ttf yazı fontlarını nasıl ekleyebiliriz
Sistem güncellemeleriyle yüklenen yeni kernel dosyalarıyla birlikte eski dosyalarınızda /boot klasöründe tutulmaya devam eder. Bir süre sonra dosyaların çokluğundan veya boyutundan dolayı sisteminizi açarken “kernel panic” hatası almaya başlayabilirsiniz.
Linux ve diğer işletim sistemlerinde kullanılan silme işleminin, aslında dosyalarınızı gerçekten silmediğini biliyor musunuz?
İlgilenmeniz gereken bir Linux sistemi varsa ve rahatça başınızı yastığa koymak istiyorsanız, en azından aşağıda tavsiye ettiğimiz önlemleri almış olmanız gerektiğini belirtmek istiyoruz.
Eklenti denilince ilk akla gelen yazılım Mozilla Firefox! Bu yazıda Firefox eklentilerinden bir kaçı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bu makalede phpBB forum yazılımının 3.2 sürümünün Ubuntu'nun 16.04.1 sürümü üzerine kurulumu, gerekli NGINX ayar dosyasının oluşturulması ve veri tabanının hazırlanması anlatılmaktadır.
Bu makalede Ubuntu'nun 16.04.1 uzun dönem desteklenen sürümüne NGINX web sunucusu, PHP-FPM FastGCI süreç yöneticisi ve MariaDB veri tabanı yöneticisinin kurulumu anlatılmaktadır.
Ubuntu 17.04 sürümünden itibaren IPP Everywhere özelliği olan ağ yazıcıları kullanılabilir olacak.
Bu yazıda, ekranın bir bölümünü animated gif olarak kaydedip paylaşmanızı sağlayacak Peek programı tanıtılmaktadır.
Bu yazıda, BASH progralama ile komut betikleri yazarken kullanabileceğiniz CASE yapısı açıklanmaktadır.
Bu yazıda git sürüm kontrol sistemi kullanarak geliştirilen yazılımların çeşitli paket sistemleri için otomatik paketlenip yayımlanması anlatılmaktadır.
Github servisleri anlatılarak daha önce bu servisleri kullanmamış kişilerin kendi projelerini oluşturup yönetebilmeleri amaçlanmıştır.
Eğer yazmanız gereken yazılar, düzenlemeniz gereken metin belgeleri çoksa FocusWriter, bunları dikkatinizin dağılmasına izin vermeden kontrol edebilmenizi sağlayan, şık bir uygulama.
Vim, konsol tabanlı yani terminal üzerinde çalışan bir metin editörüdür. Ancak bu tanım Vim için yeterli değildir. Nedeni, Vim'in maharetlerinde saklı.
Python programlama dili güçlü, kullanışlı, çabuk yazılabilen, eğlenceli ve kolay okunabilen, yorumlamalı bir programlama dilidir. Bu anlatım, Python programlama dilini hiç bilmeyen kullanıcıların dahi anlayabileceği bir seviyede sürecektir.
Orijinal Linux sistemi, Unix dosya sistemine işlevsellik bakımından benzeyen basit bir dosya sistemi kullanır. Bu makalede Linux'ta kullanılan temel dosya sistemlerini tartışacağız.
Çok sevdiğimiz çizgi romanları bilgisayardan okumak, epey meşakkatli olabiliyor. Resim görüntüleyici programları ile açıp okumak, insanı çizgi romandan bile soğutur. Ama bunu kolaylaştıran güzel bir uygulamamız var: Comix.
Minecraft, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan 2 ve 3 boyutlu oynanabilen bir oyundur.
Diyelim ki sistemde yaşadığınız bir sorun sonucu, sistemi yeniden başlatmanız gerekiyor; ama Ubuntu üst panel ortalarda görünmüyor. Seçeneklerimiz neler olurdu acaba?
Düşünün, internet dünyasının %70’i tehlike altında ve bu tehlike aracılığı ile korsanlar parolalarınız ile hesaplarınızda cirit atıyorlar. Garip, değil mi?
Çekirdek, en alt katmanda çalışan ve donanımları kullanmamızı sağlayan uygulamalara arayüzlük yapan bir programdır diyebiliriz.
Platform oyunlarının zirvesinde olan bir oyun olan Trine 2'de, ilginç ve zoraki ekibimiz tekrar bir araya geliyor ve krallığı kurtarmak için yeniden bir mücadeleye giriyorlar. Eh, en azından bu sefer biraz gönüllü gibiler.
Yapmanız gereken büyük hesaplar varsa ve elinizdeki kaynaklar buna yeterli gelmiyorsa Beowulf Cluster yapısı tam da aradığınız şeydir. Başlangıç olarak, ihtiyacınızı karşılamak için bu kaynak size yetecektir.
Son zamanların havalı terimi bulut bilişim malumunuz. Bulut servislerin yaygınlaşmasıyla birlikte kullandığımız çevrimiçi hesapların sayısı da doğal olarak arttı. Peki her yeni hesap için farklı parolalar mı kullanıyoruz yoksa var olan parolalarımızı yeniden kullanmayı mı tercih ediyoruz?
Edebiyatta "Neuromancer" romanı, sinemada "Matrix" filmi, bilgisayarda ise Uplink oyunu. Hayalet bir firma olan Uplink Corp. firmasının, hayalet bir hackerı olarak sistemleri kırıp, müşterilerimizin istediği işleri yapıyoruz. Ama elbette gerçek olarak değil.
Aslında hep olan şeyler bunlar. Yanlış yere format atmak, yanlış diski silmek, birden fazla dosya silerken silinmemesi gereken şeyleri de silmek. GNU/Linux altında son kullanıcıya en yakın araçlardan biri olan testdisk ile verilerinizi hızlıca kurtarabilmeniz mümkün.
Çoğu son kullanıcı, kayıt (log) dosyalarını bilmez. Biraz ileri seviyede olanlar ise hatalarla karşılaşınca bunlara bakarlar. Ama sistem yöneticileri için sistemin neler yaptığını sürekli izlemek önemlidir. Bunun içinse bu kayıtları inceleyen araçları kullanırlar. Nasıl mı? Cevabı yazımızda.
Linux oyunlarının zayıf yönleri, oyuncuların serzenişlerine ekleniyor. Windows oyunları güçlü, yeni ve pırıl pırıl. Linux oyunları ve oyuncuları ise bunların karşısında her yönden saldırıya açıklar. Çok ciddi, artık büyümüş (!) oyun oynamayan Linux kullanıcıları da biraz düşünmeli bunu. Ne o, alındınız mı? Biraz da siz alının, hep biz mi alınacağız?
Bir aile çiftliğini işletmek, sanal ortamda gerçekten oldukça kolay. Family Farm, toprak ve hayvanlarla uğraşmanın zorluklarını atlatarak eğlencesini bize yaşatıyor.
İnternet üzerindeki gizlilik ve mahremiyet sorunu, İnternet kadar eskidir sanırım. Para amaçlı bilgi toplama, izleme ve hatta daha da ilerisi yasaklama hep var olmuştur. Kullanıcılar da kendilerini, bunlardan korumanın yollarını aramak zorunda kalmışlardır. Bu yazıda geçen TOR projesi de herhangi bir bilgi gerektirmeden, kolayca gizliliği sağlayabilecek bir özgür yazılım projesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bilindiği gibi en iyilerden olan postgreSQL, sorgulama yapabilmemiz ya da yüksek ulaşılabilirlik için bize "hot standby" adı altında bir özellik sunmakta. Bu yazıda bu özelliği repmgr yazılımını kullanarak nasıl yapabileceğini göreceğiz.
Merhaba geçen sayımızda başladığımız Nagios Monitoring Sistemi yazımıza 2. bölümüyle devam ediyoruz.
Araç simülasyonu oyunlarından en zevkli ve oynaması kolay olan TIR simülasyonu oyunlarının en sonuncusu Euro Truck Simulator 2 oyununda farklı marka kamyonların direksiyonuna geçiyor ve Avrupa'nın bir ucundan diğerine yük taşıyoruz.
Merhaba bir sayılık aradan sonra Bash yazı diziminizin 5. bölümüyle bu sayımızda devam ediyoruz. Hatırlayacağınız üzre baştan başlayıp temel konulara değinerek birçok başlığı işlediğimiz küçük bir uygulama oluşturmaya çalışıyoruz.
Nexuiz'in lisanslanmasına karşı çıkan topluluk üyelerinin bir çatallama çalışması olan Xonotic'in dünyasına giriyoruz.