Ubuntu tabanlı dağıtımlarda su ve sudo komutlarının kullanımı detaylarıyla açıklanmaktadır.
Bu yazıda, her Linux kullanıcısının kullanmayı bilmesi gerektiğini düşündüğüm nmap komutu örnekler ile ele alınmıştır.
Bu yazıda, komut satırında ikili (binary) dosyalarda arama yapmada kolaylık sağlayan 'strings' komutu ele alınmıştır.
ttf yazı fontlarını nasıl ekleyebiliriz
Sistem güncellemeleriyle yüklenen yeni kernel dosyalarıyla birlikte eski dosyalarınızda /boot klasöründe tutulmaya devam eder. Bir süre sonra dosyaların çokluğundan veya boyutundan dolayı sisteminizi açarken “kernel panic” hatası almaya başlayabilirsiniz.
Linux ve diğer işletim sistemlerinde kullanılan silme işleminin, aslında dosyalarınızı gerçekten silmediğini biliyor musunuz?
İlgilenmeniz gereken bir Linux sistemi varsa ve rahatça başınızı yastığa koymak istiyorsanız, en azından aşağıda tavsiye ettiğimiz önlemleri almış olmanız gerektiğini belirtmek istiyoruz.
Bu makalede phpBB forum yazılımının 3.2 sürümünün Ubuntu'nun 16.04.1 sürümü üzerine kurulumu, gerekli NGINX ayar dosyasının oluşturulması ve veri tabanının hazırlanması anlatılmaktadır.
Bu makalede Ubuntu'nun 16.04.1 uzun dönem desteklenen sürümüne NGINX web sunucusu, PHP-FPM FastGCI süreç yöneticisi ve MariaDB veri tabanı yöneticisinin kurulumu anlatılmaktadır.
Bu yazıda, BASH progralama ile komut betikleri yazarken kullanabileceğiniz CASE yapısı açıklanmaktadır.
Bu yazıda git sürüm kontrol sistemi kullanarak geliştirilen yazılımların çeşitli paket sistemleri için otomatik paketlenip yayımlanması anlatılmaktadır.
Github servisleri anlatılarak daha önce bu servisleri kullanmamış kişilerin kendi projelerini oluşturup yönetebilmeleri amaçlanmıştır.
Python programlama dili güçlü, kullanışlı, çabuk yazılabilen, eğlenceli ve kolay okunabilen, yorumlamalı bir programlama dilidir. Bu anlatım, Python programlama dilini hiç bilmeyen kullanıcıların dahi anlayabileceği bir seviyede sürecektir.
Diyelim ki sistemde yaşadığınız bir sorun sonucu, sistemi yeniden başlatmanız gerekiyor; ama Ubuntu üst panel ortalarda görünmüyor. Seçeneklerimiz neler olurdu acaba?
Yapmanız gereken büyük hesaplar varsa ve elinizdeki kaynaklar buna yeterli gelmiyorsa Beowulf Cluster yapısı tam da aradığınız şeydir. Başlangıç olarak, ihtiyacınızı karşılamak için bu kaynak size yetecektir.
Aslında hep olan şeyler bunlar. Yanlış yere format atmak, yanlış diski silmek, birden fazla dosya silerken silinmemesi gereken şeyleri de silmek. GNU/Linux altında son kullanıcıya en yakın araçlardan biri olan testdisk ile verilerinizi hızlıca kurtarabilmeniz mümkün.
Bilindiği gibi en iyilerden olan postgreSQL, sorgulama yapabilmemiz ya da yüksek ulaşılabilirlik için bize "hot standby" adı altında bir özellik sunmakta. Bu yazıda bu özelliği repmgr yazılımını kullanarak nasıl yapabileceğini göreceğiz.
Merhaba geçen sayımızda başladığımız Nagios Monitoring Sistemi yazımıza 2. bölümüyle devam ediyoruz.
Merhaba bir sayılık aradan sonra Bash yazı diziminizin 5. bölümüyle bu sayımızda devam ediyoruz. Hatırlayacağınız üzre baştan başlayıp temel konulara değinerek birçok başlığı işlediğimiz küçük bir uygulama oluşturmaya çalışıyoruz.
Monitoring Sistemlerini inceleyeceğimiz bir yazı dizisine bu yazıyla başlıyoruz. İlk olarak Nagios uygulamasını inceleyeceğiz.
Ardour, canlı enstrüman ve vokal kaydı yapmamızı sağlayan bir araç. Nasıl yapılacağını merak ediyorsanız yazımıza buyurun.
Geçen sayımızda hatırlarsınız tüm bahsettiklerimizi kapsayan bir betik oluşturmuştuk. Hatta bu betik değinmediğimiz noktaları da barındırıyordu. İşte bu ayki yazımızın çıkış noktası burası.
Eğer kullanmadığınız eski bir bilgisayarınız varsa -ki artık hemen hemen herkesin vardır artık günümüzde herhâlde- onu kolayca bir sunucuya çevirebilirsiniz.
Merhaba Kabuk Programlama Bash yazı dizimizin 3. bölümüyle devam ediyoruz.
İlk sürümü 1996 yılında yayımlanan GNU/GPL lisanslı özgür bir vekil sunucu/web önbelliği olan Squid, çokça yapılan istekleri belleyerek sayfa yüklenme süresini kısaltmaktan, DNS aramalarını hızlandırmaya kadar pek çok amaç için kullanılıyor.
Dizimizin 2. yazısı ile bu sayımızda da kabuk programlama konumuza devam ediyoruz.
Bu ilk çalışmamızla Kabuk Programlama yazı dizimize başlıyoruz. Amacımız kabuk programlama konusuna giriş seviyeden başlayıp kendi işlemlerimizi yapabilecek seviyeye gelmektir.