Bu yazıda systemd yöneticisinin, systemctl komutunun başlangıç düzeyinde incelenmesinin bir bölümü bulunmaktadır.
Eklenti denilince ilk akla gelen yazılım Mozilla Firefox! Bu yazıda Firefox eklentilerinden bir kaçı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bu yazıda, ekranın bir bölümünü animated gif olarak kaydedip paylaşmanızı sağlayacak Peek programı tanıtılmaktadır.
Eğer yazmanız gereken yazılar, düzenlemeniz gereken metin belgeleri çoksa FocusWriter, bunları dikkatinizin dağılmasına izin vermeden kontrol edebilmenizi sağlayan, şık bir uygulama.
Vim, konsol tabanlı yani terminal üzerinde çalışan bir metin editörüdür. Ancak bu tanım Vim için yeterli değildir. Nedeni, Vim'in maharetlerinde saklı.
Orijinal Linux sistemi, Unix dosya sistemine işlevsellik bakımından benzeyen basit bir dosya sistemi kullanır. Bu makalede Linux'ta kullanılan temel dosya sistemlerini tartışacağız.
Çok sevdiğimiz çizgi romanları bilgisayardan okumak, epey meşakkatli olabiliyor. Resim görüntüleyici programları ile açıp okumak, insanı çizgi romandan bile soğutur. Ama bunu kolaylaştıran güzel bir uygulamamız var: Comix.
Çekirdek, en alt katmanda çalışan ve donanımları kullanmamızı sağlayan uygulamalara arayüzlük yapan bir programdır diyebiliriz.
Son zamanların havalı terimi bulut bilişim malumunuz. Bulut servislerin yaygınlaşmasıyla birlikte kullandığımız çevrimiçi hesapların sayısı da doğal olarak arttı. Peki her yeni hesap için farklı parolalar mı kullanıyoruz yoksa var olan parolalarımızı yeniden kullanmayı mı tercih ediyoruz?
Çoğu son kullanıcı, kayıt (log) dosyalarını bilmez. Biraz ileri seviyede olanlar ise hatalarla karşılaşınca bunlara bakarlar. Ama sistem yöneticileri için sistemin neler yaptığını sürekli izlemek önemlidir. Bunun içinse bu kayıtları inceleyen araçları kullanırlar. Nasıl mı? Cevabı yazımızda.
İnternet üzerindeki gizlilik ve mahremiyet sorunu, İnternet kadar eskidir sanırım. Para amaçlı bilgi toplama, izleme ve hatta daha da ilerisi yasaklama hep var olmuştur. Kullanıcılar da kendilerini, bunlardan korumanın yollarını aramak zorunda kalmışlardır. Bu yazıda geçen TOR projesi de herhangi bir bilgi gerektirmeden, kolayca gizliliği sağlayabilecek bir özgür yazılım projesi olarak karşımıza çıkıyor.
Yıllarca yazısını örnek aldığım, bende hayranlık uyandıran Ata'mızın el yazısını beraber incelemeye ne dersiniz?
Sanal makinelerin tanımını ilk kez Popek ve Goldberg yaptı. Onlara göre sanal makine “gerçek makinenin etkili, soyutlanmış bir kopyasıydı”.
Puppet, sistem yöneticilerinin kaynakların provizyonundan, yama yönetimine kadar altyapıyı kontrol etmesine yardımcı olan bir IT otomasyon yazılımıdır. Puppet sayesinde ister işletmenizdeki ister buluttaki, kaynaklardaki tekrarlı işleri kolayca otomatikleştirebilir, bu kaynaklarda kritik uygulamalarınızı hızlıca yayına alabilir, binlerce sunucudaki değişiklik ve ölçekleme işlemlerini proaktif bir şekilde rahatlıkla yönetebilirsiniz.
/proc dizini sistemi izleme ve tahlil yapma anlamında çok önemli bir yerdir. Hâlihazırda çalışan uygulamaları inceleyebileceğimiz ve müdahale edebileceğimiz gibi sistemin sabit özellikleri hakkında da bilgilere erişebiliriz.
Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler "eğitim" ve "öğrenme" kavramlarına da yeni bir bakış açısı getirdi. Bireysel öğrenmeyi ön plana çıkaran bu gelişmeler, özellikle uzaktan eğitimden besleniyor. Bu şekilde bir öğrenme biçimini sağlayan unsur ise "Öğrenme Yönetim Sistemleri".